neděle 9. září 2012

Tymián



Tato rostlinka s ostřejší chutí i vůní připomínající kafr či hřebíček má původ ve Středomoří.
Dnes je tymián oblíbeným kořením především v jižní a východní Evropě, v severní Africe a ve Spojených státech. Z našich bylinek je mu nejvíce příbuzná mateřídouška. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice.
Výrazná chuť a aroma tymiánu se nejlépe uplatní při přípravě zvěřiny, k dochucení ryb, drůbeže a sekaných mas.Pikantní příchuť docílíme přidáním tymiánu do omáček, pokrmů z brambor, bylinkových másel, paštik, nádivek, dušené zeleniny a různých luštěninových polévek.Ve směsích s oreganem a bazalkou s ním můžeme kořenit třeba pizzu a těstoviny. Můžeme ho rovněž použít při přípravě tradičních českých jídel, jako je svíčková nebo rajská omáčka.

Léčebné účinky:
Tymián se v lidovém léčitelství používá při nachlazení, zánětu průdušek, k uvolňování křečí apomáhá při revmatismu. Známé jsou také jeho desinfekční účinky. Podporuje zažívání.
Pěstování

Tymián pěstujeme na slunečném teplém místě. Tymián dospívá pomalu, takže občas bývá lepší koupit dospělou rostlinu na trhu. Tymián je možno pěstovat ze semen nebo si můžeme koupit předpěstovanou sazenici. Tymián je malá rostlina, proto je taky vhodný na pěstování v truhlících. Po odkvětu bychom měli rostlinu seříznout, protože jinak zesílí a začne košatět. U tymiánu můžeme ostříhat všechny nové oddenky. Nikdy ale tymián nenecháme vyschnout.

Recept

Zapečené lilky

Ingredience:
2 lilky
4 rajčata
10 žampiónů
1 velká cibule
1 dl olivového oleje
200 g nivy
100 g tvrdého sýra
hrst najemno nakrájeného čerstvého tymiánu
sůl, pepř
Postup:
Lilky nakrájíme na silná kolečka, posolíme a zakapeme olivovým olejem. Do zapékací misky, kterou jsme před tím vymazali olivovým olejem, klademe plátky lilků, na ně pak nakrájené žampiony, rajčata a cibuli, zasypeme strounahou nivou a čerstvým tymiánem. Tento postup opakujeme, dokud nenaplníme misku pod okraj. Nakonec posypeme strouhaným tvrdým sýrem a pečeme, dokud sýr nezezlátne. 

Žádné komentáře:

Okomentovat