sobota 29. září 2012

Kuchyňské koření jako léčba


Dělala vám babička odporně páchnoucí čaje, které vám jako zázrakem pomohly?
V dnešní době, kdy máme "léky na všechno" je dobré nahlédnout do receptářů našich babiček. Objevíme spoustu zajímavých informací. Patří k nim i využití běžného kuchyňského koření jako prevence, či zmírnění důsledků různých nemocí.


S pepřem proti nachlazení
Patří k tomu z nejvíce využívanému koření vůbec. Obsahuje pryskyřici, silici, alkaloid piperin a další látky, které působí dráždivě na sliznice, proto blahodárně ovlivňují jak trávení, tak metabolismus těla.

Pepř má mírné močopudné účinky, stimuluje činnost srdce i pohlavních orgánů, působí antibakteriálně a antisepticky. Tím pomáhá při nachlazení (pocením po více opepřeném jídle odcházejí škodliviny a pálivé složky pepře ničí bacily). Je považován za afrodisiakum.
Pozor: Nadměrná spotřeba pepře způsobuje vysoký krevní tlak.


Majoránka zažene migrénu
Je starou známou bylinkou, kořením i léčivkou. Obsahuje třísloviny, hořčiny a silici. Ve formě čaje podporuje správné trávení, tvorbu žaludečních šťáv, je mírně močopudná a žlučopudná, zklidňuje křeče i celkově uklidňuje organismus.

Pomůže i při bolesti hlavy a migréně, účinkuje jak na nadýmání, tak na odkašlávání a průduškové astma (zde je vhodná inhalace i čaj).

Kmín pomáhá maminkám
Patří rovněž k prastarým druhům koření, jež znali lidé již dávno. Kmín obsahuje silice s hlavní složkou zvanou karvon. Ty povzbuzují trávení, tvorbu a činnost žaludečních i žláz, odbourávají nadměrnou plynatost, a tak mírní křeče.

Kmín je mírně močopudný, velmi dobře působí na chudokrevnost, nechutenství, zvýšení produkce mateřského mléka, ale také při kašli na vykašlávání. Formou popíjení čaje nebo žvýkáním semínek či na špičku nože drceného a mletého prášku si ulevíme od těchto všech potíží.
Oregano čili dobromysl patří ke koření se zajímavými léčivými účinky.

Oregano zklidní nervy
Česky také dobromysl a už název sám evokuje, k čemu je toto koření a léčivka vhodná. Jako čaj velmi kladně ovlivňuje nervový systém a zmírňuje plicní choroby a kašel. Je protizánětlivá, podporuje vylučování žluči, chuť k jídlu nebo má efekt i při průjmu a proti křečím svalstva. Ve formě kloktadla nebo nálevu k výplachům je dobromysl skvělá je při zánětech dásní a bolestech v krku.

Hřebíček ničí paradentózu
Hřebíček obsahuje větší množství silice, malé množství tříslovin, pryskyřice, slizu, flavonoidů a olej. Má výrazné dezinfekční, antibakteriální a místně znecitlivující účinky. Využívá se ke kloktání při bolestech v krku nebo paradentóze (10 ks hřebíčku rozdrtíme, vaříme v 200ml vody cca 5 minut, necháme dalších 5 minut, ředíme v poměru 1.1 s vodou a kloktáme či vyplachujeme ústa).

Takto lze úspěšně i vymývat zahnisané rány a bolestivé kožní infekce. V aromalampě hřebíčkový vývar nebo olej pomáhá k desinfekci dýchacích cest a průdušek, potírání částí těla postižených revmatem nebo dnou je rovněž účinné.

Muškátový ořech a květ pro zažívání
Oba dva obsahují oleje, škrob a silice. Muškátový oříšek i květ mají posilují chuť k jídlu, podporují zažívání, ulevují při nadýmání a průjmu. V současnosti je muškát důležitým homeopatikem.

Pozor: Má ale i narkotické a toxické účinky. Toxicita se však projevuje ve vyšších dávkách, což v kuchyni ani při léčbě nepřipadá v úvahu.

Muškátový ořech i květ patří v dnešní době k účinným homeopatikům.

Mletá paprika osvěží tělo i ducha
Může být sladká nebo pálivá, Obě obsahují bílkoviny, cukry, silice, kapsicin a vitaminy C, A, B. Podporují chuť k jídlu a trávení, zlepšují fyzickou i duševní svěžest, jsou mírně močopudné.

Dobré zažívání s novým kořením
Je to tzv. anglické koření původem z Karibiku. Obsahuje silice a látky jež napomáhají zažívání a trávení, chuti k jídlu a vylučování žaludečních šťáv.

Skořice zhojí rány
Byla překvapivě prvně léčivkou a pak až kořením pro kuchyni. Má silné antibakteriální a dezinfekční účinky, využívala se proto na hojení ran. Mimo to je přírodním antibiotikem a antioxidantem, pozitivně působí na chuť jídlu, trávení, i proti nadýmání a plynatosti.

Výborná je k prevenci rakoviny nebo proti nevolnosti z cestování. Do čajů se přidává při nachlazení. Povzbuzuje mysl, tělo, dobrou náladu a je považována za afrodisiakum.

Náš tip: Při nachlazení postačí mlsat 3x denně 1 polévkovou lžíci medu s 1 lžičky mleté skořice po dobu cca 3 dnů. Tím se nejen podchytí nachlazení, ale i uleví při kašli a problémy s průduškami.

Léčebná síla skořice je téměř neznámá.

Anýz zabije bakterie
Je starodávným kořením i lékem. Jeho silice jsou antibakteriální a působí proti rozvoji bakterií. Anýz zabraňuje nadýmání a podporuje trávení. Lze jej skvěle jen tak žvýkat nebo si jej přidat do čaje. Obojí funguje velmi dobře.

Tymián zklidní žlučník
Znali jej již Římané jako léčivku i koření. Obsahuje silice, třísloviny, hořčiny a látky s desinfekčními účinky. Je proto výborný proti střevním parazitům, podporuje trávení, ulevuje při nadýmání, mírní kašel a pomáhá při zánětech žlučníku. Silný odvar nebo žvýkání semínek působí na parazity, na ostatní obtíže postačí vlažný čaj.


Žádné komentáře:

Okomentovat