neděle 9. září 2012

Majoránka




Tato bylinka s jemnou kořeněnou vůní i chutí má původ ve Středomoří. Již staří Řekové a Římané ji znali jako léčivou rostlinu, kterou též využívali jako koření. Ve středověku se odtud rozšířila i k nám.Dnes si bez ní mnoho tradičních českých pokrmů nelze ani představit. Čerstvá majoránka nás překvapí svojí jemnou chutí. Hodí se čerstvě posekaná do hotových polévek, omáček a nádivek. Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. Přidáváme ji do jídel z mletého masa a paštik. Čerstvou majoránkou báječně ochutíme rýži, brambory, luštěninové pokrmy. Majoránka se také hodí do těžších a mastnějších pokrmů, kterým dodá vůni a zároveň zjemní jejich chuť. Skvěle se doplňuje s chutí česneku.
Léčebné účinky:
V lidovém léčitsltví se majoránka používá pro svoje uklidňující účinky při nespavosti a pro protizánětlivé účinky při kašli a zánětech průdušek. Majoránka silěn podporuje trávení.
Externě se zpravidla používá ve formě esenciálního oleje, může to zmírnit svalové bolesti, zmírnit otoky a ztuhlost kloubů, a může být velkou pomocí v případě artritidy. Olej se aplikuje přímo na kůži, může rozptýlit modřiny a pomáhá při léčbě omrzliny.  

Upozornění:

Esenciální olej by se neměl brát vnitřně. Nepoužívejte majoránku během těhotenství. 

Některé byliny mohou reagovat s určitým léky. Proto je vhodné se obrátit na svého lékaře / bylinkáře/ před konzumací jakékoli byliny pro léčebné účinky.

Recept

Cuketové placičky s majoránkou

Ingredience:
11 vejce
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
hrst lístků čerstvé majoránky, olej, sůl, pepř
Postup:
cuketu nahrubo nastrouháme, smícháme s moukou a vejcem. Přidáme utřený česnek, čerstvou majoránku, osolíme a opepříme. Z důkladně promíchané směsi tvoříme malé placičky a opékáme na oleji. Podáváme buď jako hlavní jídlo s bramborem a nebo jako neobvyklou a vynikající přílohu k masu.
TIP:
Čerstvou majoránkou se nebojte ochutit vařenou rýži nebo rizoto.

Žádné komentáře:

Okomentovat