pondělí 3. září 2012

Bazalka



Čerstvé bylinky se používaly již od pradávna k léčebným a kulinářským účelům. Jejich použití bylo omezenou výskytem pouze některých druhů bylinek v dané oblasti a samozřejmě také ročním obdobím. To vše je už minulostí a pokud se nechceme vzdát čerstvé a nenahraditelné vůně a chuti čerstvých bylin, je dnes možnost si koupit bylinky a pěstovat si je třeba na kuchyňské lince. 


Bazalka

Tato oblíbená bylinka má původ v Indii a Egyptě. Díky své svěží aromatické vůni a výrazné chuti je vyhledávána při přípravě mnoha druhů pokrmů všude ve světě. Společně s oreganem je bazalka neoddělitelnou součástí italské kuchyně.
Žádná středomořská kuchyně se bez ní neobejde. Tato královna mezi bylinkami má velmi aromatickou chuť i vůni. Málokdo ale ví, že bazalka je také léčivá a mimo jiné patří mezi nejúčinnější přírodní antidepresiva. Možná i proto mají Italové nebo Francouzi mnohem lepší náladu, než my Středoevropané. Na zahnání našich zimních depresí je tedy jako stvořená… Hodí se k pokrmům z rajčat, lilků, do zeleninových salátů, různých pomazánek, studených omáček, bylinkových olejů. Skvěle se doplňuje s chutí česneku a olivového oleje. Bazalkou lze také zvýraznit chuť polévek, těstovin, pokrmů z kuřecího a telecího masa, ryb i plodů moře.
Bylinku vždy přidáváme při přípravě jídla až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

Stanoviště:  teplé a slunné místo, Květináč musí mít otvor pro odtok vody. Bazalka je žíznivka, bude tedy potřebovat stálé zalévání a rosení. Pokud má žízeň, dá vám to vědět svěšenými lístky.

Léčebné účinky:

V lidovém léčitelství je používána při poruchách trávicího traktu a při nadýmání. Její aroma působí na uklidnění a zlepšení nálady.
POZOR!
Kvůli vysokému obsahu estragonu v silici nesmějí být listy používány během těhotenství a kojení, ani podávány novorozencům a malým dětem. 

Recept

Domácí pesto

Ingredience:
1 hrnek nahrubo nakrájené čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
80ml olivového oleje
30 g piniových nebo vlašských oříšků
100 g nastrouhaného parmezánu, sůl


Postup:

V mixéru rozsekáme všechny ingredience, postupně přiléváme olej a rozmícháme v hladkou hmotu. Nakonec promícháme s parmezánem. Pesto v chladničce uchováváme 5-7 dní, nikdy nedáváme do mrazničky. Nejlepší je však připravené krátce před podáváním.
Pesto můžeme použít do těstovin, do omáček k masu, zelenině a sýrům.

Žádné komentáře:

Okomentovat