středa 19. září 2012

Šalvěj


Tato bylinka se šedozelenými podlouhlými lístky pochází z oblasti Středomoří, kde ji jako koření používali už mnohokrát zmiňovací Římané.
Má silně kořeněnou vůni a aromatickou svíravou chuť. S nahořklou chutí se šalvěj výborně hodí do zeleninových a luštěninových polévek, těstovin a zapékaných jídel. Je také vynikající ve smetanových omáčkách. Ochutí pokrmy z rajčat, lilků i hub. Používáme ji samotnou nebo s jinými bylinkami při přípravě telecího masa, drůbeže, jater a ryb. Báječně se hodí také k tučnějším jídlům. Při použití v kuchyni musíme dbát na její silné aroma. Na jednu porci pokrmu postačí 1 - 2 lístky čerstvé šalvěje.
Šalvěj k růstu potřebuje hodně světla. Přímé ostré světlo po celý den není vhodné (dopoledne nebo později odpoledne již nevadí). V zimě je intenzita světla i přes poledne nízká, takže lze mít šalvěj na místě, kde svítí celodenně.
Léčebné účinky:
Šalvěj si dodnes zachovává jedno z předním míst mezi léčivkami. Příznivě působí na trávení, podporuje spánek a celkově uklidní. Díky vysoce protizánětlivým a dezinfekčním účinům se užívá jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

Určitě jste si všimli, že naše recepty s bylinkami jsou velmi jednoduché a většinou bez masa. Je to záměr, abychom ukázali, že existují velmi chutná jídla za minimální cenu a ještě vám po nich nebude těžko.


Recept

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a šalvějí

Ingredience:
500 g těstovin
2 lžíce olivového oleje
5 větších rajčat
1 cibule
5 lístků šalvěje
1 lžička medu
trochu tabasca, sůl, parmezán
Postup:
Těstoviny uvaříme ve vodě s trochou olivového oleje. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nadrobno pokrájíme. Lístky šalvěje nakrájíme na proužky a spolu s cibulí krátce osmahneme na rozhřátém oleji. Přidáme rajčata a podusíme. Pikantně ochutíme medem a tabascem a solí. Omáčkou polijeme těstoviny a posypeme parmezánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat