neděle 9. září 2012

Pažitka



Tato bylinka jemně vonící po cibulce a česneku je dnes prakticky nezastupitelná mezi zeleným kořením. Ač byla v Číně používána již před 5 tisíci lety, o jejím využití v kuchyni se Evropa dozvěděla až od Marca Pola. Používá se čerstvá do polévek,, do různých bylinkových másel a pomazánek, smetanových omáček, vaječných pokrmů a nádivek. Skvěle se hodí k vařené zelenině, bramborám. Nikdy ji nevaříme, ale používáme čerstvou.
Moje babička vždycky chodila a odstříhávala květy pažitky. Já to ale nedělám, nechávám si je na zdobení pokrmů.
Léčebné účinky:
Pažitka je vhodná jako dietní koření, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a povzbuzuje chuť k jídlu. Mírně snižuje krevní tlak a také působí proti střevním parazitům.

V dnešním receptu na salát, se mísí všechny možné chutě, završené sladkou chutí hrušky.
Ale stejně tak si můžete pažitku jen nasekat a nasypat na chléb s máslem.

Salát Pasadena s pažitkovým dresinkem


Ingredience:
300 g listových salátů např. lolo roso, ledový salát, hlávkový salát
1/2 kelímku jogurtu
1/2 kelímku zakysané smetany
1 hruška
1 lžíce oleje
100 g vlašských ořechů
čerstvá pažitka, sůl, pepř

Postup:

Listové saláty opereme a natrháme. Hrušku oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Plátky hrušky opečema na oleji dozlatova, vyjmeme a necháme osušeit. Vytvoříme si dresink smícháním zakysané smetany, jogurtu a pažitky, osolíme a opepříme. Salát posypeme vyloupanými vlašskými ořechy, vyskládáme na něj opečenou hrušku a zalijeme připraveným dresinkem. Zdobíme nahrubo nasekanou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat